Met de Beslisboom Open Standaarden gaat u na welke ICT standaarden van de 'Pas toe of leg uit'-lijst relevant zijn in uw specifieke situatie. Heeft u vragen, opmerkingen of behoefte aan meer advies op maat, aarzel dan niet om contact nemen met het Bureau Forum Standaardisatie.

Overheidsorganisaties zijn verplicht om, bij aanschaf van ICT-producten of ICT-diensten van € 50.000,- of meer, te vragen naar relevante standaarden die zijn voorgeschreven op de 'Pas toe of leg uit'-lijst. 

 

Bij aanbestedingen is het advies om de stappen van de beslisboom met het aanbestedingsteam te doorlopen. Het pad bestaat uit de volgende stappen:

  1. Uw organisatie in de publieke sector
  2. Gegevens soort
  3. Gegevens type
  4. Communicatie kanalen
  5. Beveiliging & privacy
  6. Specifieke vragen

 

Uiteindelijk komt u uit bij een eerste selectie standaarden die relevant zijn in uw situatie.

Vragen om open standaarden bij inkoop

Wilt u meer weten over hoe u open standaarden goed kunt toepassen in een aanbestedingstraject? Lees dan de handreiking Vragen om open standaarden bij inkoop. Hierin staan voorbeeld bestekteksten voor een aantal veel voorkomende standaarden, waaronder de ISO 27001 en ISO 27002 standaard. Voor veel overheidsorganisaties betekent dit de toepassing van de BIO. Hiervoor heeft het Centrum voor Informatie en Privacybescherming (CIP) de ICO Wizard (externe link) gemaakt om te zorgen dat bij inkoop op basis van de BIO tijdig de juiste veiligheidsnormen in beeld komen zodat de organisatie ze ook kan opnemen in het programma van eisen van een aanbesteding. 

Bekijk de toegankelijkheidsverklaring